Mamámtól örököltem egy jó kis szakácskönyvet amikben csak sütemények vannak,
Édes könyv a címe nagyon régi már 1920-as ha jól emlékszem.
Sok dolgot csináltam belőle de még nem mindent.
Ez a recept is onnan van.Nálunk mindenki szereti.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 2 dl tej
- 5 dkg élesztő
- kevés cukor( az élesztő futtatásához)
- 40 dkg hagymás töpörtyűkrém (de lehet sima is)
- só
- 4 db tojás sárgája
- 1 egész tojás a tetéjére
- 3-4 ek. tejföl
- 15 dkg vaj
A lisztet beleöntjük egy tálba, beletesszük a vajat és a tejfölt és egy kevés sót szórunk bele.A tejbe teszünk egy kis cukrot és langyosra megmelegítjük (én mikróban szoktam) beletesszük az élesztőt, és megvárjuk, míg felfut.Ha megvan, akkor hozzá öntjük a liszthez, bele tesszük a 4 tojás sárgáját és a töpörtyűkrémet, majd jól összegyúrjuk.Amikor jól összeáll a tésztánk, jó ujjnyi vastagságra nyújtjuk (kb. 1- 1,5 cm) és 4 részre hajtogatjuk, majd konyhakendővel letakarjuk, és kelni hagyjuk kb. 30 percet. Amikor letelt az idő, ismét kinyújtjuk de most 3 részre hajtjuk és még egyszer 30 percet várunk. Ha ez megvan, kinyújtjuk a tésztánkat jó ujjnyi vastagságra , bevágjuk a tetejét kockásra és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.Kizsírozott lisztezett tepsibe tesszük, megkenjük a tetejét tojással, és betesszük a sütőbe. Ez az adag kb. 70 db. szóval kiadós.
Jó étvágyat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése