"Az élet olyan, mint egy doboz bonbon: az ember nem tudhatja, mit vesz belőle."

2012. január 7., szombat

Töpörtyűs pogácsa

                                                 
            Mamámtól örököltem egy jó kis szakácskönyvet amikben csak sütemények vannak,
Édes könyv a címe nagyon régi már 1920-as ha jól emlékszem.
Sok dolgot csináltam belőle de még nem mindent.
Ez a recept is onnan van.Nálunk mindenki szereti. 

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 2 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • kevés cukor( az élesztő futtatásához)
  • 40 dkg hagymás töpörtyűkrém (de lehet sima is)
  • 4 db tojás sárgája
  • 1 egész tojás a tetéjére
  • 3-4 ek. tejföl
  • 15 dkg vaj
Elkészítése
A lisztet beleöntjük egy tálba, beletesszük a vajat és a tejfölt és egy kevés sót szórunk bele.A tejbe teszünk egy kis cukrot és langyosra megmelegítjük (én mikróban szoktam) beletesszük az élesztőt, és megvárjuk, míg felfut.Ha megvan, akkor hozzá öntjük a liszthez, bele tesszük a 4 tojás sárgáját és a töpörtyűkrémet, majd jól összegyúrjuk.Amikor jól összeáll a tésztánk, jó ujjnyi vastagságra nyújtjuk (kb. 1- 1,5 cm) és 4 részre hajtogatjuk, majd konyhakendővel letakarjuk, és kelni hagyjuk kb. 30 percet. Amikor letelt az idő, ismét kinyújtjuk de most 3 részre hajtjuk és még egyszer  30 percet várunk. Ha ez megvan, kinyújtjuk a tésztánkat jó ujjnyi vastagságra , bevágjuk a tetejét kockásra és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.Kizsírozott lisztezett tepsibe tesszük, megkenjük a tetejét tojással, és betesszük a sütőbe. Ez az adag kb. 70 db. szóval kiadós.
Jó étvágyat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése